top of page

Dillerin Uygarlıklar Açısından Önemi

Bu yazımda dillerin önemini iki uygarlıktan örnek vererek ele almak istiyorum. Çin ile Batı.

Çin ile Batı'nın arasında ki en önemli fark, kullandıkları yazı sisteminde yatmakta. Yazı dili, kültürel değişiklik için büyük bir önem taşımakta. Bir imparatorluğun yıkılmasından sonra eğer insanların dilleri birbirlerini anlayacak şekilde ise tekrardan toplanıp yeni bir imparatorluk inşa edebilirler. Fakat kültürleri ayrıldıysa bu bir daha mümkün olmuyor. Roman alfabesi fonetik bir yapıya sahiptir. Başka dillerden ödünç alınarak oluşturulmuş yeni bir yazı sistemidir. İngiliz ve Fransızlar'ın ikisi de roman alfabesi kullanmalarına rağmen farklı dillerdir ve farklı etniklere sahip insanlardır. Bu özellik, batı kültürünü birçok farklı kola bölmüştür.

Çince karakterler, ideografik karakterlerdir ve herhangi bir dilin çinceden karakter ödünç alması, kelimenin asıl anlamını bozmuyor. Çin'de 100'den fazla lehçe bulunmakta. Bu yüzden insanlar iletişim kurmakta zorlanıyorlar, sadece yazıları ortak olarak okuyabiliyorlar.

Yazı dilinin etkisi çok kuvvetli

Batısal tarih belgeleri, onlarca farklı dilde yazılmıştır. Batı dini, felsefesi ve edebiyatı da birçok farklı milletten gelmektedir. Bu, Batı kültürünü çok çeşitli kılar. Doğu Asya tarihinin yalnızca bir tane çince versiyonu vardır. Doğu Asya'da eski filozoflar, yazarlar ve bilim adamlarının çoğu Çinli'dir. Tüm Doğu Asya rejimleri, imparatorluk inşa etmek için Çin kültüründen yararlanır. Çin tarihinde birçok bölünmüş dönemler olmasına rağmen etnik azınlıklar tarafından oluşturulan birçok rejimlerde olmuştur. Ancak rejimler asimile olmaktan kurtulamamıştır. Çünkü Çince binlerce yıldır tek yazı sistemi olmuştur. İnsanlar bir kez aynı yazı sistemini kullandığında, aynı kitapları okuduğunda ve aynı fikirleri kabul ettiğinde yeniden bir araya gelmek çok kolay olur.







Yazar: Doğuş Doğukan SEZER





27 görüntüleme0 yorum
bottom of page